Hoe waterdicht is een waterdichte telefoon?

Je telefoon per ongeluk in het water laten vallen, of even te lang buiten laten liggen tijdens een regenbui! Wat spetters kunnen de meeste mobiele telefoons nog wel hebben, maar echt een plensbui vaak niet. Een standaard mobieltje zal wat ze noemen spatwaterdicht zijn. Echt waterdicht of waterproof, daar zijn wel verschillen in.

Een waterdichte telefoon is getest op bepaalde dieptes en periodes onder water. Op basis van deze tests krijgt het toestel een score en daar hangt een certificering aan, namelijk de Ingress Protection (IP). Ingress staat voor binnendringing. De standaarden waar je naar op zoek bent, lopen van minimaal IP55 tot en met IP68.

Wat is de IP-waarde?

Deze IP-standaarden gelden ook voor bescherming tegen stof. Het eerste cijfer na IP geeft de stofbestendigheid aan. Het tweede cijfer zegt wat over de waterdichtheid. Hieronder vind je een overzicht voor waterdichte toestellen, dat begint bij 5 als tweede getal. Is de IP-waarde lager, 3 of 4, dan zijn ze spatwaterdicht en kunnen ze een regenbuitje hebben. Maar meer ook niet. Naast water- en stofdichtheid zie je bij specificaties vaak ook nog de valbestendigheid, maar dit terzijde.

IP55

Kan voldoende tegen stof en blijft werken. De telefoon is sproeiwaterdicht en kan tegen waterstralen, hevige regenval en een glas water. Echt onder water is geen goed idee.

IP57

Kan voldoende tegen stof en blijft werken. Deze telefoon is dompeldicht en kan tot 1 meter onder water blijven gedurende maximaal een half uur.

IP58

Kan voldoende tegen stof en blijft werken. Waterbestendig op de diepte en zo lang als de fabrikant vermeldt.

IP65

Stof komt er niet in. De telefoon is sproeiwaterdicht en kan tegen hevige regenval en een glas water. Echt onder water is geen goed idee.

IP67

Stof komt er niet in. Dit toestel is waterdicht en kan tot 1 meter onder water blijven gedurende maximaal een half uur. Als je telefoon vies is, kun je hem onder de kraan schoonspoelen.

IP68

Stof komt er niet in. Dit toestel is helemaal waterdicht. Dit heet ook wel drukwaterdicht. Kan minimaal tot 1,5 meter onder water gedurende een half uur. In de specs van de telefoon zie je hoe diep en hoe lang precies.

Alle waterdichte smartphones met abonnement

Vragen over waterdichte telefoons

  1. Haal je telefoon uit het water.
  2. Zet je toestel zo snel mogelijk uit.
  3. Heb je nog een hoesje om je telefoon? Verwijder dan het hoesje.
  4. Haal je simkaart uit je telefoon. Zit er ook een microSD-kaart in? Haal deze eruit.
  5. Dep je telefoon droog met absorberend papier of een schone theedoek.
  6. Heb je een telefoon waar je de batterij zelf uit kunt halen? Haal deze batterij uit je telefoon.
  7. Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon.
  8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en ‘m opnieuw aanzet.

Het is goed om te weten dat een telefoon niet verzekerd is, als deze kapot gaat door waterschade. Ook niet als je telefoon een IP certificering heeft. Wel valt waterschade onder de fabrieksgarantie. En heb je een aanvullende telefoonverzekering? Dan ontvang je meestal ook de schade vergoed, met een mogelijke eigen risico.

Ook al is je telefoon waterdicht. Het kan wel zijn dat er vocht in de microfoon terecht is gekomen. Vaak levert dit de nodige spraakproblemen op. Door je telefoon een paar uur niet te gebruiken, wordt dit automatisch opgelost.