PDAshop voorziet ons regelmatig van producten waar we een review over kunnen schrijven. Op deze wijze kunnen we jullie zo goed mogelijk voorzien van informatie over eventueel aan te schaffen producten.

Deze keer mocht ik Stockmanager ontvangen van de makers Tinystocks. Stockmanager is bedoeld om je eigen aandelen portfolio te managen op je PocketPC. Het zorgt ervoor dat je portfolio up-to-date blijft met de laatste ontwikkelingen op de beurs. Je kan op een aantal manieren een verbinding maken namelijk met een PocketPC die beschikt over een modem, een draadloze verbinding met een modem, met je mobiele telefoon of door te synchroniseren met je Desktop die een modem verbinding heeft.

Met Stockmanager kun je naast het ophalen van de laatste beursgegevens nog veel meer, deze sofware geeft namelijk inzicht in onder andere de laagste en hoogste koers, aantal verhandelde stukken, de investering, procentuele winst, etc.

Met de huidige ontwikkelingen op de beurzen zou deze software dus zeker van pas kunnen komen. Tijd dus om er in te duiken en te kijken hoe het werkt!

De installatie verloopt soepel en er hoeft eigenlijk niks speciaals te gebeuren. Na het installeren is in het Activesync scherm een extra icoontje verschenen dat net zoals Avantgo synchroniseert zodra je verbinding hebt met het Internet. Na de installatie zul je de registratie code moeten invoeren om de software te activeren. Een duidelijk overzicht van de functies is te zien op het laatste plaatje onderaan maar zover zijn we nog niet.

Eerst moeten we natuurlijk een aantal gewenste instellingen gaan doen. Normaal gebruik ik nieuwe software zonder de handleiding te gaan doorlezen maar met stockmanager zat dit toch iets anders. Er zitten veel functies in dit programma waardoor het moelijk is om even snel de juiste instellingen te maken.

De eerste stap is dan ook om eens op je gemak te gaan kijken op de site van Tinystocks waar een zeer heldere handleiding is te vinden. Het beste is te beginnen met de “preferences” waar je de nodige instellingen kan maken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het programma te integreren met je Today scherm zodat belangrijke informatie daar ook zichtbaar is. Ook kun je bij “preferences” instellen hoe je de verbinding wil gebruiken en of je een proxy wil gebruiken.

De volgende stap is om een gewenst portfolio aan te maken. Hiermee zorg dat je later een helder overzicht krijgt van alle aandelen die je wil bijhouden. Stel bijvoorbeeld je bent actief op een aantal buitenlandse beurzen en op de nederlandse beurs dan wil je deze wellicht gescheiden bijhouden.

Nu we dit gedaan hebben kunnen we instellen in welke valuta we de toekomstige cijfers willen gaan terug zien. Bij de optie “currency” stel je in welke standaard valuta je wil gebruiken. Ook kun je hier andere valuta invoeren en als je de waarde op nul laat staan dan is bij de volgende synchronisatie de juiste koers ten opzichte van de standaard valuta ook ingevuld.

Nu kunnen we de aandelen gaan invoeren, als je de codes weet van de aandelen die je wil gaan bekijken dan kun je direct aan de slag. Voor een overzicht van de bijbehorende codes kun je het beste kijken op de financiële site van Yahoo.

Tik hier je gewenst aandeel in en selecteer op welke beurs je wil handelen. Stel je wil bijvoorbeeld het aandeel Microsoft toevoegen dan vind je daarvoor de code MSFT en voor bijvoorbeeld Aegon krijg je AEGN.AS voor de handel op de Amsterdams beurs. Bij het invoeren van de aandelen kun je ook aangeven tegen welke prijs je deze eventueel al in je bezit hebt en natuurlijk de bijbehorende aantallen en de kosten die je moet betalen voor het handelen. Als je nog geen aandelen hebt en je wil alleen de koersen volgen dan kun je dat ook hier aangeven.

Na het invoeren van alle gewenste aandelen wordt het tijd om te synchoniseren middels Activesync of je mobiele telefoon. Na dit gedaan te hebben krijg je een scherm te zien zoals in het laatste onderaan plaatje waarbij ook wat handige aanwijzingen te zien zijn. Je krijgt in het overzicht namelijk de huidige koers te zien en of deze nu al geld oplevert en wat de trend van de koers is. Aandelen die je alleen “bekijkt” worden met een punt aangeven. Door te dubbel-klikken op een gewenst aandeel kun je veel informatie verkrijgen zoals het
verschil in koers uitgedrukt in een percentage, verhandeld volume, hoogste en laagste koers van afgelopen 52 weken en nog veel meer. Met de koerscalculator kun je bereken hoe je er financieel voor staat en of je dus al zorgen moet maken of dat je juist een verre reis kan gaan boeken van de winst. Ook is het mogelijk om een notitie te maken bij een bepaald aandeel en kun je grafieken van het koersverloop bekijken.

Als je een aandeel in de gaten wil houden op bijvoorbeeld een bepaalde opbrengst, minimum koers of maximaal verschil dan kun je dit met een alarm melding instellen. In je Today scherm krijg je dan te zien of dit het geval is, als je bijvoorbeeld perse wil verkopen als de koers lager dan 8 EURO is dan kun je dit instellen en na de synchronisatie zal dit indien het van toepassing is terug te zien bij het opstarten van je PocketPC.

Een hele mooie functie is het portfolio overzicht waarbij je middels taartdiagrammen en staafdiagrammen een helder overzicht van je portfolio kan krijgen.

De laatste mogelijkheid die in Stockmanager zit is de export naar een CSV bestand. Dit is erg handig als je deze informatie ook nog wil verwerken in een desktop applicatie. Daarnaast kun je eventueel ook handmatig aandelen koersen invoeren mochten deze nog niet door Stockmanager ondersteund worden

Conclusie

De instellingen van dit programma zullen even wat tijd kosten maar op zich hoeft dit niet storend te zijn. Wil je serieus aan de slag met aandelen dan is het denk ik ook wel goed om de tijd te nemen om je eigen voorkeuren goed in te stellen. De applicatie werkt lekker snel en is als je er een tijdje mee werkt worden de verschillende opties steeds makkelijker om te gebruiken. Synchroniseren gaat erg snel en ook de koersgegevens ophalen met je mobiele telefoon is binnen een minuutje geregeld. Na het invoeren is het handig om te controleren of alles ook matcht met de cijfers op de beurs. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te kijken op Euronext, als je zelf al met aandelen aan de slag bent gegaan dan weet je de favoriete sites wel te vinden.

Plussen

  • Zeer uitgebreide informatie mogelijkheden voor het bekijken van je portfolio
  • Makkelijk op verschillende manieren te synchroniseren
  • Heldere online handleiding
  • Alarmfunctie bij bepaalde ontwikkelingen op de beurs (Today scherm)
  • Werkt samen met bijna alle beurzen en kan eventueel ook handmatig worden ingesteld

Minnen

  • Instellingen maken en portfolio invoeren kost in het begin even wat tijd
  • Beurscodes moet je zelf achterhalen
  • Geen ingebouwde help functie

Gegevens

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *