Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Waar je vroeger een camera met je mee moest nemen op vakantie of waar dan ook, kun je nu in een handomdraai met je smartphone foto’s maken die in kwaliteit vaak niet eens zo heel veel onderdoen voor ‘echte’ fotocamera’s. Er wordt dan ook de hele dag door miljoenen mensen over de hele wereld gefotografeerd met een smartphone. Lang niet iedereen doet dat echter zo optimaal mogelijk. In deze blog lees je enkele tips om de mooiste foto’s te kunnen maken met je telefoon.

Verken je opties

Veel mensen gebruiken de camera op hun smartphone alleen in de standaardinstelling. De meeste smartphones hebben echter veel meer opties voor de camera dan je misschien zou denken. Een voorbeeld is de timer functie of HDR. Je kunt vaak ook kiezer voor meerdere lichtopties. Kijk dus eens in het menu van je camera wat er allemaal mogelijk is.

Wees je bewust van de compositie

Iedere professionele fotograaf kan je vertellen dat de compositie van een foto essentieel is. Dit geldt dus niet alleen voor de camera op je smartphone, maar voor alle vormen van fotografie. Zorg er dus voor dat de persoon, het object, het landschap et cetera die/dat je probeert te fotograferen op de juiste manier in het beeldkader staat. Het kan ook geen kwaad om je hier wat meer over in te lezen. Heb je bijvoorbeeld wel eens van ‘de regel van derden’ gehoord? Of van ‘de gulden snede’? Veel smartphones hebben trouwens tegenwoordig ingebouwde hulpmiddelen om tot een mooie compositie te komen.

Gebruik de zelfontspanner

Wanneer je de zelfontspanner gebruikt moet je iets meer geduld hebben, maar dan heb je echt wel wat. De scherpte en algehele kwaliteit van de foto zal beter zijn dan wanneer je de telefoon in je hand houdt om bijvoorbeeld een selfie te maken. De camera zal toch altijd een beetje heen en weer of op en neer wiebelen. Zet je telefoon dus neer, doe de zelfontspanner aan en loop naar je plek toe.

Let op de lichtval

Het licht in de ruimte waar je een foto gaat maken is van grote invloed op hoe de foto eruit komt te zien. Licht en donker voegen sfeer toe. Je moet er wel voor zorgen dat een ruimte niet te donker of te licht is. Overigens kun je bij veel smartphones de foto’s achteraf nog helderder of donkerder maken.

Overweeg een statief te kopen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je geen wazige foto’s krijgt, is door een statief aan te schaffen. Met name wanneer je een foto probeert te maken in een wat donkerder ruimte is het belangrijk dat de camera niet beweegt tijdens het fotograferen. Statieven hoeven echt niet gigantische driepoten te zijn. Voor smartphones zijn er ook meerdere mini exemplaren beschikbaar die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Overweeg extra lenzen te kopen

Wanneer je het fotograferen met je smartphone wat serieuzer aan wilt gaan pakken, kun je ervoor kiezen om extra lenzen aan te schaffen. De camera op je smartphone heeft standaard een lens met een vaste beeldhoek. Je kunt echter speciale lenzen kopen waarmee je daarnaast ook bijvoorbeeld groothoek foto’s kunt maken of nog verder in kunt zoomen. Zo heb je dus in een klap een volledige digitale camera in je broekzak zitten.

Gebruik nooit de flitser

Hoewel flitsers handig kunnen zijn wanneer je tijdens een avondje stappen foto’s wilt maken, valt het resultaat vaak behoorlijk tegen. Je kunt beter een plek zoeken die goed of redelijk verlicht is en dat de zelfontspanner gebruiken voor het maken van een foto. Zorg er in ieder geval voor dat de smartphone stabiel staat en dus niet beweegt tijdens het fotograferen.

Maak optimaal gebruik van de HDR functie

Met de HDR functie op een smartphone kun je in 1 keer meerdere foto’s achter elkaar maken. Iedere foto krijgt dan automatisch andere lichtinstellingen. Daarna worden al deze foto’s door de smartphone samengevoegd in 1 enkele foto. Het resultaat is een foto met meer doortekening en contrast dan bij een normale foto het geval zou zijn. De HDR functie is ideaal voor het maken van foto’s in een omgeving met grote lichtcontrasten.

Bewerkt je foto’s na met een app

Het voordeel van alle digitale foto’s is dat je ze achteraf op vele manieren kunt bewerken en manipuleren. Wanneer je niet helemaal tevreden bent met het contrast van een foto of die een stukje bij wilt snijden, kan dat gemakkelijk en snel met speciale apps voor fotografie op de smartphone. Je gebruikt hiervoor het beste Adobe Lightroom, Snapseed, VSCO of gewoon Instagram.

Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Gerelateerde artikelen