Het is misschien niet iets waar je vaak over nadenkt, maar toch wel heel belangrijk: een back-up maken. Op die manier zorg je ervoor dat al jouw bestanden zoals foto’s, video’s, notities en andere data op je telefoon bewaard blijven. Want hoe zonde zou het zijn om dit allemaal te verliezen? Je hebt vast veel mooie herinneringen op je telefoon staan! Daarom is het maar al te goed om te weten hoe je een back-up van je iPhone maakt. Graag geven we je tips hoe je dit het beste kunt doen.
Inhoud van dit artikel
Reservekopie
Misschien is het goed om eerst te beginnen met wat basis informatie. De iPhone heeft een standaard back-up functie, waarbij een reservekopie wordt gemaakt van je gegevens. Maar laat dit nou net niet de gegevens zijn die jij waarschijnlijk het belangrijkst vindt: foto’s, documenten, contacten of e-mails worden hier namelijk niet in meegenomen. Er zijn dus andere manieren nodig! Gelukkig kan dit ook gewoon.
Back-up via iCloud
Dit is dus de standaard functie en maakt dus maar een beperkte back-up van je iPhone. Toch is het wel handig om te weten hoe dit kan. Ga naar je Instellingen > klik op je naam > iCloud > iCloud-reservekopie. Hier kan je aanvinken of je een reservekopie wil laten maken. Heb je dit gedaan? Dan wordt er automatisch elke dag een back-up gemaakt van je iPhone. Dit gebeurt trouwens wel alleen als je telefoon is aangesloten op een stopcontact, is verbonden met de wifi en is vergrendeld.
Je kunt ook handmatig een reservekopie maken. Dit gebeurt wederom via Instellingen > klik op je naam > iCloud > iCloud-reservekopie > Maak nu reservekopie. Tegenwoordig is het met 5G toestellen ook mogelijk om via je mobiele netwerk een reservekopie te maken. Mocht je dus nog een ouder toestel met 4G hebben, is dit helaas niet mogelijk.
Het is misschien ook wel handig om te weten waar je deze kopieën kan vinden. Er wordt immers elke dag eentje gemaakt. Dit kun je vinden bij je Instellingen > klik op je naam > iCloud > Beheer opslag > Reservekopieën.
Back-up via Mac
Afhankelijk van de versie van je besturingssysteem verloopt de back-up ietsje anders. Als je macOS 10.15 of hoger hebt dan kun je vanuit de Finder een reservekopie maken. Heb je een oudere versie? Dan gebruik je iTunes. Hoe je iTunes gebruikt, leggen we in de volgende paragraaf uit.
- Allereerst sluit je je iPhone aan op je computer door middel van een kabel en accepteer je de connectie. Of je kunt het draadloos verbinden via ‘synchronisatie via wifi’
- Open vervolgens je Finder en selecteer je iPhone in de navigatiekolom.
- Kies vervolgens boven in het Finder-venster Algemeen > Maak op deze Mac een reservekopie van alle gegevens op je iPhone > Versleutel lokale reservekopieën (om je gegevens met een wachtwoord te beveiligen) > Maak nu reservekopie. De keuze om je gegevens te versleutelen is optioneel.
Je kunt er voor kiezen om alle gegevens of een selectie van je gegevens op te slaan. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Back-up via Windows
Uiteraard kun je ook gewoon een back-up van je iPhone maken op een Windows computer. Dit gaat dan via iTunes wat je dus wel gedownload moet hebben. Let op: dit stappenplan geldt dus ook als je een oudere besturing versie hebt dan macOS 10.15.
- Ook hier sluit je je iPhone aan op je computer door middel van een kabel en accepteer je de connectie. Of je kunt het draadloos verbinden via ‘synchronisatie via wifi’
- Open iTunes en selecteer je iPhone. Deze kun je linksboven in het venster vinden als icoontje.
- Kies Overzicht > Reservekopie maken (dit kun je onder Reservekopieën vinden)
Ook hier krijg je de keuze om je gegevens met een wachtwoord te beveiligen. Dit doe je door te kiezen voor Lokale reservekopieën te versleutelen > wachtwoord verzinnen > Wachtwoord instellen.
Back-up via een andere software
Het is ook mogelijk om een backup van je iPhone te maken via een software van derden. Er zijn genoeg tools die veilige en goede back-ups kunnen maken. Sommigen slaan al jouw gegevens op, terwijl anderen maar een beperkt aantal doen. Een voorbeeld hiervan is Fonelab. Hiermee kun je een back-up maken van gegevens zoals je contacten, berichten, WhatsApp gegevens, video’s en foto’s. Het is dus een beperkt aantal. Ook heeft het een functie om je gegevens te herstellen. Best wel handig dus! Het is geschikt voor veel iPhone modellen en iPads. Uiteraard is dit niet de enige software. Doe dus goed onderzoek en kijk welke het best bij jou past.