René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Behalve berichten verzenden en ontvangen gebruiken we ze voor vele andere toepassingen. De meeste gebruikers hebben dan ook een grote hoeveelheid apps op hun smartphone staan en na een tijdje kan deze daardoor langzamer gaan werken. Heel vervelend natuurlijk, maar dit is zeker geen reden om meteen een nieuwe smartphone te gaan kopen. Met een aantal simpele trucjes kun je er namelijk voor zorgen dat jouw smartphone nog jaren mee kan.

Reset je smartphone

Het klinkt misschien vrij simpel, toch denken veel mensen hier niet meteen aan. Door je smartphone om de zoveel tijd eens uit en aan te zetten komt er meer werkgeheugen vrij dan voorheen. Alle achtergrondprocessen die namelijk nog lopen, worden bij een volledige reset afgesloten. We moeten hier echter wel bij vermelden dat voor telefoons met een ramgeheugen van minder dan 2 gigabyte deze truc geen wonderen zal doen.

Schakel de WiFi eens uit

Als je van huis, werk of school vertrekt, zorg en dan voor dat je de WiFi modus op je smartphone hebt uitgeschakeld. De smartphone blijft anders namelijk continu bezig met het zoeken naar WiFi netwerken. Dit kost behoorlijk veel energie en zal de snelheid van de telefoon nadelig beïnvloeden. Het kost niet alleen data uit je internetbundel, maar is ook nog eens slecht voor je accu.

Haal de bezem door je fotogalerij

Iedereen maakt de hele dag door foto’s en video’s met zijn of haar smartphone. Ook ontvang je waarschijnlijk dagelijks meerdere foto’s en video’s via Whatsapp of via social media. Na verloop van tijd zal je smartphone dus vol komen te staan met grote hoeveelheden beeldmateriaal. Dit neemt natuurlijk behoorlijk veel geheugen in beslag en zal de snelheid van je smartphone niet ten goede komen. Het is dus handig om af en toe even de bezem door je fotogalerij te halen en foto’s te verwijderen of bijvoorbeeld op je computer te zetten. Dit kan ook prima digitaal via Dropbox of iCloud.

Verwijder nutteloze of niet gebruikte apps

Hetzelfde als voor de fotogalerij geldt ook voor apps die je niet of nauwelijks gebruikt. Veel mensen downloaden een keer een app die ze even nodig hebben en vergeten daarna dat die nog op de smartphone staat. Het aantal apps op je telefoon is van grote invloed op de snelheid ervan. Je kunt het beste een paar honderd MB’s vrij houden om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft lopen. Het is dus verstandig om regelmatig eens na te gaan welke apps je eigenlijk op je smartphone hebt geïnstalleerd. Apps die je niet nodig hebt kun je verwijderen door naar de instellingen van je telefoon te gaan. Het heeft dus geen zin om alleen de snelkoppeling in het Home scherm van de smartphone te verwijderen, dit moet je dus echt even grondig doen. Wanneer je echt veel apps nodig hebt, kun je overwegen om een extra SD kaartje te kopen om zo meer geheugen te creëren.
*een handige app om automatisch ongebruikte apps te verwijderen is de Files by Google app.

Kies voor ‘Lite’ apps

Met name wanneer je een wat oudere smartphone hebt, is het verstandig daar ‘Lite’ apps op te installeren. Dit is op dit moment alleen nog beschikbaar voor smartphones met het Android besturingssysteem, maar wel een handige manier om de snelheid te verbeteren. Lite apps zijn in feite lichtere versies van bestaande apps en nemen dus minder geheugen in beslag. Lite apps zijn er voor de meest gebruikte apps als bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Youtube.

Gebruik geen Siri meer

Siri is een app die behoorlijk wat energie kost. Daarbij geeft de app aan de lopende band meldingen over reeds geïnstalleerde apps. In feite houdt Siri constant alle apps op je telefoon in de gaten. Dit kan je natuurlijk ook prima zelf. Schakel Siri dus uit om de prestaties van je smartphone te verbeteren.

Schakel Bluetooth uit

Wat geldt voor WiFi geldt ook voor Bluetooth. Veel mensen vergeten na gebruik van deze verbindingsmogelijkheid vaak om hem weer uit te zetten. Hetzelfde geldt trouwens ook voor locatieherkenning wat vrij veel energie kost.

Laatste redmiddel: de fabrieksinstellingen

Wanneer alle bovenstaande trucs uiteindelijk niet hebben geholpen, kun je altijd nog je smartphone weer terug zetten op de fabrieksinstellingen. Alles wat je sinds het aanschaffen van de smartphone ermee hebt gedaan zal dan dus worden gewist. Let er dus op dat je eventuele foto’s of andere belangrijke bestanden van tevoren van de smartphone af haalt. Ook wanneer je de smartphone aan iemand doorverkoopt is het raadzaam om deze terug te zetten op fabrieksinstellingen.

René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Gerelateerde artikelen