Naast Citymaps heeft TomTom ook een vernieuwde versie van de Routeplanner uitgebracht.

Citymaps is bedoeld om te gebruiken als je bv in een gebied op straatniveau moet kunnen navigeren. Routeplanner is juist bedoeld om de langere ritten te kunnen plannen waarbij ook bv ritten van België naar Nederland kunnen worden gepland.

Installatie

Net zoals bij Citymaps viel me ook hier op dat je een CD krijgt waar ook de Palm OS en EPOC versie van de software op te vinden is. Je krijgt dus in feite drie applicaties voor de prijs van één. Het installeren is hier ook erg eenvoudig en de volgende opties worden aangeboden na het plaatsen van de CD-Rom: install Routeplanner, add GPS support, add map en add a map overlay. Op de cd is ook de handleiding te vinden over de applicatie zelf en over GPS support die je met een webbrowser kan lezen. De software kan in verschillende talen worden geïnstalleerd dus mocht je Spaans, Italiaans, Duits of Frans spreken dan kun je ook voor een van deze talen kiezen, in plaats van het Nederlands. Verder zijn er ook op de CD een aantal demo versies van de producten van TomTom aanwezig zoals: Citymaps, Collin Dictionary, Michellin Red Guide en V-Rally racing.

Tijdens het installeren kun je kiezen om de applicatie op een Compact Flash, SD geheugen kaart of in het interne geheugen te plaatsen. Met Compact Flash werkt de applicatie dan weliswaar wat trager, maar dan hou je wel meer werkgeheugen beschikbaar. Als je CF GPS module wil gaan gebruiken dan heb je alleen de keuze om het of in het interne geheugen te installeren of op een eventuele SD kaart te installeren zoals bij de Casio E-200 bijvoorbeeld mogelijk is. Indien je het wel op de CF kaart hebt geplaatst en je verwijdert deze om er de GPS CF kaart in te plaatsen dan beschik je niet meer over de software.

Kaarten toevoegen

Nu wordt het tijd om de kaarten toe te voegen. Er is een enorme keuze aan kaarten want er zijn meer dan 40 landen te vinden waar een kaart voor aanwezig is. Je kan bijvoorbeeld kiezen om Nederland te installeren met middel, hoog of zeer hoog detail, ook kan je bijvoorbeeld heel west-europa installeren in de verschillende detail niveaus. De soort kaart en de mate van detail heeft wel impact op de omvang van de te installeren bestanden. Een overzicht met wat mogelijke kaarten tref je hieronder aan:

 • Nederland (hoog detail) 0,9MB
 • Nederland (laag detail) 0,4MB
 • West Europa (hoog detail) 24,9MB
 • West Europa (laag detail) 6,5MB
 • Duitsland (hoog detail) 5,6MB
 • Duitsland (laag detail) 1,4MB

De applicatie zelf is ongeveer 0,8MB, wil je de software ook met GPS gaan gebruiken dan moet je nog een hulpprogrammaatje van 0,3MB installeren. Meer kun je hierover ook vinden op de TomTom site.

Gebruik van de kaarten

Bij de eerste kaart valt direct op dat deze er strak en overzichtelijk uitziet. De kaart die je selecteert is als je volledig uitzoomt ook helemaal te zien. Het inzoomen op de kaart, wat gedaan kan worden met de schuifbalk aan de rechterkant, kan tot op redelijk straat niveau maar alleen de grotere doorgaand wegen zul je bij het volledig inzoomen aantreffen. Met de stylus kun je de kaart verschuiven zodat je een bepaalde route kan volgen. Afhankelijk van de snelheid van je Pocket PC zal het even duren voordat de kaart weer is opgebouwd; zo’n één tot drie seconden. Je kunt de hoeveelheid detail op de kaart verminderen zodat het opbouwen van het scherm wat sneller gaat.

Het vinden van plaatsen en het plannen van een route

Met een zoekfunctie kun je gemakkelijk een stad of dorp opzoeken. Ook het plannen van een route is makkelijk te doen: je voert vertrekpunt en bestemming in, en gaat vervolgens ‘plannen’. Bij het plannen van de route kun je ook aangeven dat je via een bepaalde tussenstop wil reizen. Hiernaast kun je kiezen of je de korste, snelste of de terugweg wil plannen. Als je ook “locatie bestanden” installeert (ook wel overlays genaamd) dan krijg je op de kaart naar keuze tankstations, vliegvelden, etc. te zien. Ook kun je zelf bepaalde locaties toevoegen door een eigen locatiebestand aan te maken en hier vervolgens eigen voorkeuren qua invulling voor te hanteren. Je zou bijvoorbeeld kantoren kunnen aangeven op de kaart of bepaalde historische monumenten. De gebruikte icoontje die op de kaart worden weergegeven zijn eventueel ook zelf te maken met een ingebouwd programma.

Na het invoeren van vertrekpunt en bestemming wordt de route berekend en krijg je een samenvatting in tekst te zien van de geplande route.
Je kan kiezen of je de route alleen in beeld wilt zien, alleen in tekst of beide:

 • een overzicht van de route op de kaart met daaronder een kleine balk die aangeeft wat de volgende stap is.
 • Een overzicht in tekst van alle afslagen en afstanden.
 • De kaart waar de geplande route op te zien is.

Gebruik je geen GPS, dan zal je zelf door de instructies moeten scrollen, middels de scroll toets of de navigatie toets op je PocketPC. Met GPS wordt de positie automatisch bijgewerkt en zie je vanzelf wat de volgende stap is.

Met GPS

Ik heb de Routeplanner in combinatie met een Haicom CF GPS gebruikt. Een goede houder om je PocketPC in te bevestigen, een autolader en een externe antenne zijn zeer aan te raden om optimaal gebruik te kunnen maken van deze apparatuur. De GPS heeft een goede ontvangst en de software werkt hiermee ook perfect samen. Aangekomen op een bepaald eindpunt geeft de software keurig aan wat de volgende stap is en dit is dan ook op de kaart terug te zien.

Gebruikersgemak

De software is eenvoudig te installeren en is makkelijk in gebruik. De
handleiding heb ik niet hoeven gebruiken, maar om optimaal de software te kunnen hanteren is dit wel handig om te doen. De meegeleverde handleiding op CD-rom is echter erg duidelijk en geeft met duidelijk plaatjes weer hoe het allemaal werkt. De software is zowel in het gewone geheugen als op een Compact Flash kaart (of SD/MMC) te zetten en werkte snel op mijn Casio E-200. Als je de details optimaal instelt dan moet dit helemaal geen probleem zijn.

Het in- en uitzoomen werkt makkelijk en de kaart is goed leesbaar, het
plannen van een route kan echter 2-5 seconden duren als de route wat langer is. Je zult ook moeten wennen aan het lezen van de kaart op het kleine scherm. De kaarten zijn makkelijk te installeren en als je kiest voor bijvoorbeeld de benelux dan heb je in één keer alle snelwegen en hoofdwegen tot je beschikking en kun je rustig op pad.

Lastig is het feit dat je wel goed van stad tot stad kan plannen maar eenmaal in de stad aangekomen moet je toch switchen naar bijvoorbeeld Citymaps om hier je route op meer detail niveau te vervolgen. Als je de GPS gebruikt zou het ook handig zijn geweest als de positie waar je jezelf op dat moment bevindt ook als startpunt zou kunnen nemen van de te plannen route. De ondersteuning van GPS is een mooie functie maar de route wordt niet opnieuw berekend als je de verkeerde afslag hebt genomen en je dus afwijkt van de geplande route.

Eindoordeel

Routeplanner is een zeer handige applicatie die er voor zorgt dat je een veelheid aan kaarten binnen handbereik hebt. Een rit plannen van stad tot stad hoeft geen probleem te zijn met de TomTom Routeplanner op je PocketPC. De software ziet er grafisch prima uit en het GPS-hulpprogrammaatje doet precies waar het voor bedoeld is namelijk samenwerken met een GPS die voldoet aan het NMEA 0183 V2 format. Het enige wat ik nog mis is de integratie van Citymaps en Routeplanner zodat je echt van straat tot straat zou kunnen plannen. Ook zul je als je in het donker rijdt zelf de verlichting van je PocketPC moeten bijstellen omdat je ogen na het kijken op het scherm te lang moeten wennen aan het donker. Een nachtstand zou hier ook een mooie toevoeging zijn geweest.

Plussen

 • makkelijke installatie
 • zeer goede in- en uitzoom-mogelijkheden
 • meer dan 40 kaarten van landen met verschillende detail niveau’s
 • nauwkeurige routeplanning
 • goede grafische kwaliteit van de kaarten
 • gebruikersgemak
 • GPS Support

Minnen

 • vergt handigheid voor het lezen van kaarten
 • routeplannen in de aangekomen stad zul je middels aparte software moeten doen (bv. Citymaps)
 • geen apart navigatiescherm waarbij je ziet middels een grote pijl wat de volgende afslag is en hoever je hier nog van verwijdert bent.

Gegevens Routeplanner

 • Geteste versie: TomTom Routeplanner 2002
 • Producent: TomTom software
 • Demoversie is beschikbaar: Routeplanner demo
 • Prijs voor een electronisch te downloaden kaart:
Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *