Wat is nu eigenlijk een Smartphone? Op ons forum blijkt dat voor veel mensen het verschil tussen een Pocket PC en een Smartphone niet altijd even duidelijk is. Bovendien wordt de verwarring helemaal compleet, wanneer bovendien Pocket PC’s uitkomen die vervolgens Pocket PC Phone Edition genoemd worden. Leest u even met me mee?

Ik denk dat het het beste is wanneer we dit eens in chronologische volgorde voor u op een rijtje zetten, aangezien de diversiteit die nu ontstaan is tussen deze apparaten door zowel de technische- als de marktontwikkelingen van de laatste jaren is ontstaan.

In den beginne …

In den beginne was er namelijk de US Robotics PalmPilot. (We slaan hierbij gemakshalve maar de Apple Newton over). Het mooie van dit apparaatje, en vanuit dit opzicht eigenlijk een beetje de stamvader van alles wat we heden ten dage op de markt aantreffen, was dat de gebruiker alle functionaliteit van een goede filofax + een hele hoop meer in een klein handzaam elektronisch doosje bij zich kon hebben.

Tot zover de oorsprong. We slaan nu een hele tijd over, tot het moment dat de Palm zover ontwikkeld was dat fabrikanten en gebruikers gingen kijken naar een mogelijkheid om niet alleen contacten en agendagegevens op te slaan, maar ook e-mail binnen te halen. De GSM add-on was geboren. Parallel aan deze ontwikkelingen was Microsoft ondertussen ook al begonnen aan de ontwikkeling van Handheld – en Palmsize PC’s, maar eerlijk is eerlijk, met Windows CE 2.0 en de Philips Nino 300 was het eigenlijk nog nauwelijks een concurrent te noemen. Dat zou later komen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken, de Electronic Organizer was niet alleen geboren, maar was inmiddels een volwaardige Personal Digital Assistant (PDA) geworden, en de Pocket PC kwam om de hoek kijken.

Telefonie en Data?

Nu even een zijsprongetje: Gedurende al deze jaren was de wereld ook qua telefonie steeds mobieler en steeds handzamer aan het worden. Mobiele telefoons werden steeds mooier, kleiner, konden meer, gingen langer mee op hun batterijen, en ook daar zagen we een ontwikkeling ontstaan waarbij naarstig gezocht werd naar nieuwe toepassingen voor het mobiele telefonie platform.

Met deze twee parallelle ontwikkelingen in de telefonie en de organizers kon het gebeuren dat de wensen van de gebruikers bij elkaar opgeteld leidden naar combinaties van functionaliteiten van beide platforms. De gebruiker wilde niet zijn leven of werk organiseren, maar bovendien ook bellen en gebeld worden, e-mail ophalen, surfen, en zo verder. Dit was het moment dat je eigenlijk twee typen gebruikers kon gaan onderscheiden: zij die voornamelijk georiënteerd waren op telefonie, en daarbij een beetje PDA functionaliteit wilden hebben, en zij die eigenlijk voornamelijk PDA functionaliteit nodig hadden, en daarbij (beperkte) telefonie mogelijkheden wilden hebben.

Maar hoe zit het nu daadwerkelijk?

Nu kunnen we beginnen met de daadwerkelijke uitleg van het verschil tussen al die apparaten. Formeel gezien heeft niet alleen Microsoft het patent op de term SmartPhone. Strikt genomen staat de term SmartPhone voor een apparaat dat de kenmerken van GSM en PDA combineert, maar waarbij het accent ligt op telefonie. De officiële term hiervoor is phone- of voice-centric. Het gaat hierbij zonder uitzondering om apparaten die de vorm en grootte hebben van een alledaagse GSM, maar die zich onderscheiden door het feit dat zij in de regel een iets groter scherm hebben ten opzichte van de traditionele GSM, waardoor met deze toestellen over het algemeen op een prima toereikende manier in alle basisfunctionaliteit van een electronische organizer kan worden voorzien. Het gaat hierbij dan meestal om de functionaliteiten Agenda, E-Mail, Adressenboek. Ook internet surfen kan er tegenwoordig prima mee, zij het dat het een klein scherm blijft, en bovendien alleen de websites die hier speciaal voor zijn ontworpen echt leesbaar zijn. Bovendien blijft de bediening van dit alles te allen tijde gebaseerd op het toetsenbord van een mobiele telefoon.

En de Pocket PC dan?

Vanuit de Pocket PC was het echter ook maar een kleine stap om deze uit te breiden met GSM/GPRS mogelijkheden, alleen is daar verder nooit echt veel gedaan op het gebied van verdergaande miniaturisering van de apparatuur. Je had de Pocket PC, je plakte er gewoon een antenne aan, en voila, je had de “Connected” PDA, ofwel Pocket PC Phone Edition. Prima geschikt om mee te bellen, maar het bleef wel de spreekwoordelijke stoeptegel die je aan je oor had. In dat opzicht is er dan ook nooit echt een naam gevonden voor apparaten die GSM en PDA combineren, maar waarbij het accent ligt op data (data-centric).

Concreet

Als we voorgaande nu samenvatten komen we eigenlijk tot het volgende onderscheid. Een SmartPhone is een GSM, die daarnaast agenda, contacten en e-mail mogelijkheden biedt, met daarnaast tegenwoordig ook veel ontspanning, spelletjes, wat surfen en wat overige zaken. Al deze functionaliteit is goed te gebruiken, en voldoet in heel veel gevallen prima in de meeste basisbehoeften van de gebruiker.

Een Pocket PC voldoet eigenlijk in dezelfde behoeften, maar op een veel hoger en uitgebreider niveau voor waar het de agenda, e-mail en overige functionaliteit betreft. Door het grotere scherm en de alternatieve bedieningsmethoden (stylus, touchscreen), is niet alleen de agenda functionaliteit al bijna vergelijkbaar met een volwaardige Personal Information Manager zoals Microsoft Outlook, maar biedt het apparaat ook tal van mogelijkheden op het gebiedt van tekstverwerking, spreadsheets, presentaties, project management, tijdsregistratie, remote beheer, database management, en ga zo maar verder. Een Pocket PC Phone Edition is daar eigenlijk alleen maar een specifieke variant van, waarbij men de Pocket PC uitgebreid heeft met voice en datamogelijkheden. De bekende en overduidelijke trade-off is het feit dat een dergelijk apparaat niet echt een GSM te noemen valt, hoever je hem ook miniaturiseert, want het wordt pas een echte GSM (en dus een SmartPhone) wanneer je hem zo klein maakt dat hij niet meer fatsoenlijk te gebruiken is voor alle bovenstaande functionaliteit.

Voorbeelden van Pocket PC’s zijn uiteraard de overbekende HP iPaqs, Fujitsu Siemens Looxen, MiTAC enzovoort, voorbeelden van Pocket PC Phone Edition apparaten zijn de XDA, MDA, Jornada 928, Samsung i700 en vergelijkbare devices. Deze worden, ook door het feit dat deze voornamelijk Pocket PC Phone Edition apparaten zijn, ook meestal gewoon Pocket PC’s genoemd.

Vanuit dit onderscheid tussen Pocket PC’s en SmartPhones geredeneerd zijn niet alleen de Sony Ericssons P800 en P900, maar ook de Treo600 en Nokia Communicator typische Smartphones, met het accent op telefonie, maar (soms heel veel en goed doordachte) PDA functionaliteit. De Nokia Communicator is heel lang het voorbeeld geweest van de bijna perfecte convergentie van deze aspecten (PDA / GSM), maar inmiddels op een aantal fronten totaal achterhaald.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.